Cupping

Cupping is een eeuwenoude zuigtechniek, die vooral in Azië en binnen de Chinese geneeskunde gebruikt wordt om toxines (afvalstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlakte te trekken. Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn bij behandeling van chronische en acute pijnklachten, huidaandoeningen en hoofdpijn.  

Hoe werkt cupping?

Bij cupping wordt er een plastic kop op de huid geplaatst. Met hulp van een vacuüm pomp wordt de lucht onder de cup verwijderd. De onderdruk, die dan ontstaat, doet de cup aan de huid kleven. De doorbloeding naar de huid wordt gestimuleerd waardoor een blokkade wordt opgeheven die in een meridiaan (energiebaan) of in een spier is ontstaan. Hierdoor wordt het herstel van spierletsel en andere pijnen versneld, worden pijnen verzacht. De afweer van het lichaam wordt vergroot en het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd. 

Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed. Toxines hopen zich op. Als we pijn ervaren betekent dit, dat er een blokkade in de energiestroom zit van het betreffende deel van het lichaam. Toxines, in spieren, meridianen en gewrichten, worden niet altijd even makkelijk door het lichaam afgebroken. Dit zorgt voor verdere blokkades en ongemakken. Door gebruik te maken van cupping kunnen toxines op een eenvoudige manier aan het huidoppervlak worden gebracht zodat het voor het lichaam veel makkelijker wordt om deze te verwijderen. Soms kan deze techniek gevoelig zijn, afhankelijk van de blokkade die er zit. Direct na de behandeling wordt een vermindering van pijnklachten ervaren.

 

Wat is het effect van cupping?

Spieren en huid raken goed doorbloed, worden gevoed en ontdaan van afvalstoffen. Het effect van cupping op de huid: door toename van de vulling van de bloedvaten in de huid stijgt de temperatuur van de huid, omdat de doorbloeding verbetert. De stofwisseling van het huidweefsel wordt versterkt, zweet- en andere klieren werken beter. 

Het effect van cupping op de spieren: als reactie zullen de bloedvezels in de spieren geactiveerd worden als respons op de stimulatie van de haarvaatjes. Het openzetten van de bloedvezels in de spieren zet de bloedstroom goed op gang, waardoor de stijfheid in een spier opgeheven kan worden. Ook de lymfe-afvoer zal verbeteren. 

Het effect van cupping op de gewrichten: door een verbeterde doorbloeding in het gewricht na het zetten van een cup, kan in het aangrenzende gebied sterke verbetering optreden en minder pijn worden ervaren.

 

Hoe ontstaat een blokkade?

Een blokkade kan ontstaan door bijvoorbeeld klachten van musculaire aard, overbelasting of door verzuring in de spieren. De blokkade is goed voelbaar, het voelt aan als een stijfheid of zwaar gevoel in een van de ledematen, de rug of de nek. 

Tijdens mijn behandeling maak ik de cliënt bewust van hoe de afvalstoffen aanvoelen in zijn of haar lichaam. Deze kunnen aanvoelen als grote (onderhuidse) plekken of kleine knobbeltjes. Dit zijn ophopingen van afvalstoffen in de spieren , deze zorgen voor klachten. Na behandeling met cupping zijn de vergrootte plekken kleiner of helemaal verdwenen. Het gevolg is dat iemand minder last heeft van klachten. Het effect is direct merkbaar.

 

Cupping gecombineerd met massageolie.

De cups worden gecombineerd met massageolie, waarbij het lichaam eerst wordt ingesmeerd met massageolie. Cups worden aangebracht op strategische plaatsen. De cups worden daarna over het lichaam bewogen, wat een diepgaande en krachtige werking heeft. De doorbloeding in de dieper gelegen lagen wordt geactiveerd. Blokkades worden met succes opgeheven en pijnklachten verdwijnen. De techniek is te vergelijken met een stevige bindweefselmassage.